Ernæringspsykologi

Et begrep jeg syns burde eksistere på norsk er ernæringspsykologi. Og det skulle innebære hvordan kosthold og ernæringsstatus påvirker mental helse. Selvfølgelig skulle det ikke kun fokuseres på kosthold, men også på andre livstilfaktorer som døgnrytme, aktivitetsnivå, sosial tilhørighet og for dem det gjelder hjelp til å mestre traumehistorien sin. Slike livsstilfaktorer påvirker forsåvidt hvor godt kroppen klarer å ta til seg næring, så de er på en måte “bakt inn” i begrepet på grunn av det, men jeg tenkte jeg skulle nevne dem likevel.

På engelsk finnes begrepet nutritional psychology, men jeg river meg i håret av at flere fokuserer på tilskudd og ikke på ordentlig mat. Tilskudd kan være vel og greit, spesielt i perioder, men det beste er selvfølgelig å ha et kosthold og en livsstil som motvirker psykiske problemer.

Her er abstraktet til en forskningsartikkel som nylig ble publisert:

We live in a transformational moment for understanding the etiology of mental disorders. The previous leap in understanding occurred 60 years ago, which led us to incorporate psychopharmacology into our curricula to address the chemical basis of neurotransmitter function, especially as explained through the then-popular catecholamine hypothesis. The current revolution is broader, consisting of the rapidly accumulating knowledge of how inflammation, microbiome imbalance (gut dysbiosis), oxidative stress, and impaired mitochondrial output affect brain function. Suitable interventions for fighting inflammation, restoring normal gut function, reducing oxidative stress, and improving mitochondrial metabolism incorporate lifestyle variables, including nutrients and probiotics. This article invites readers to stay abreast of this emerging model of the biological basis of mental illness, given that it has particular relevance for those readers interested in alleviating the suffering of individuals with mental disorders. This overview describes the basis for a new field in mental health: nutritional psychiatry/psychology.

The Emerging Field of Nutritional Mental Health Clinical Psychological Science (02 February 2015), 2167702614555413, doi:10.1177/2167702614555413 by Bonnie J. Kaplan, Julia J. Rucklidge, Amy Romijn, Kevin McLeod

Spennende saker! 🙂

Tenk om det kunne bli gjort studier på autoimmune kosthold – inkludert fermenterte grønnsaker (for de probiotiske bakteriene) – og psykisk sykdom? Utover de få studiene gjort med gluten- og kasein-fritt for schizofrene.

Advertisements

4 thoughts on “Ernæringspsykologi

    • Jo takk for det!

      Og det er mye forskning på området for tiden. Det beste er egentlig at det gir oss syke en mulighet til å faktisk gjøre noe annet enn å bare “lære å leve med symptomene”. At det faktisk finnes noe man kan gjøre, og at psykisk sykdom ikke er så uforståelig som noen hevder (selv om vi selvfølgelig ikke vet alt!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s