Paleo

Let food be thy medicine and medicine be thy food
– Hippocrates

Hva er paleo?
Paleo er et type kosthold som har svært mange forskjellige varianter. Fokuset er på å redusere pro-inflammatoriske matvarer som ødelegger helsen, og heller fokusere på næringsrik mat som bygger opp kroppen.

Noen tenker på paleo som lavkarbo, men det er ikke nødvendigvis tilfellet. Alt ettersom hvor på kloden mennesket har bodd, har kostholdet bestått av det som var tilgjengelig – i noen tilfeller ville det da bli mye frukt og røtter (høykarbo), mens andre steder har det vært lite tilgang på slikt, og kostholdet har heller vært fyllt med animalske produkter.

En annen myte er at paleo betyr å spise som steinaldermennesker – på en måte er det sant (på norsk er paleo “steinalderkosthold”), men samtidig ikke. Målet er å spise rene råvarer og lage mesteparten av maten fra bunnen av.

Hva inngår i et paleokosthold?
Masse grønnsaker, i regnbuens farger. Alt av kjøtt og fisk, også innmat som hjerte og lever. Beina kokes det kraft av, godt for kropp og sinn. Hele dyret burde brukes.

Fettrike kjøttstykker gir mer smak og mer næring, særlig fra gressetende dyr og villfisk. Enkelte frukt og grønnsaker kan med fordel kjøpes økologisk for å redusere inntak av sprøytemiddelrester (EWG har en liste over sprøytemiddelrester funnet i frukt og grønt, den er ikke laget for norske forhold, men vi importerer jo mye av dette siden vekstsesongen i Norge er så kort).

Stekefett: Talg, smult (fra utegående dyr), kokosolje, ghee, smør (for dem som tåler det)
Annet fett: Olivenolje (NB! Velg høy kvalitet), avocadoolje

Hva er ikke paleo?
En del matvarer er ikke med i et paleo-kosthold, nemlig:

  • Korn (hvete, rug, spelt, havre ++)
  • Meierivarer, med untak av smør (melk, ost)
  • Belgfrukter

Men – å være frisk handler om mer enn bare kosthold. Gode søvnvaner og tilpasset fysisk aktivitet er viktig, i tillegg til sosial kontakt med andre. Paleo er ikke bare et kosthold, det er en livsstil.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s