Egg

Bilde fra matprat.no

Egg er supermat i ordets rette forstand; det er et fullverdig protein, inneholder gode fettsyrer, sporstoffer og alle vitaminer vi trenger unntatt vitamin C.

Egg og autoimmunt kosthold
Hvis vi tenker oss hva et egg er, blir kanskje forklaringen lettere. Egget er litt som et frø, innholdet skal utvikle seg til å bli en kylling. Plommen er næringsrik så fosteret får muligheten til å vokse seg sterk, og eggehvitten inneholder enzymer som beskytter plommen mot bakterier og annet grums. Utenpå det hele sitter det beskyttende skallet.

Det er spesielt ett enzym i eggehvitten som er problematisk for personer som har en autoimmun sykdom (og mange psykiske lidelser vil kunne plasseres her), dette enzymet heter lysozom.

Lysozom produserer vi selv, og det finnes i tarmens slimhinner, i tårer, i spytt – det er en del av vårt immunforsvar. Problemet oppstår når lysozom, som er ganske så reaktiv, binder seg til andre enzymer fra eggehvitten (og det som måtte befinne seg i tarmen). På grunn av sin positive ladning, kan lysozom passere cellene i tarmveggen og komme inn i blodbanen. Med på reisen følger selvfølgelig det som er bundet til lysozom, og immunforsvaret blir tvunget til å reagere på disse “inntregerne”.

En annen ting med egg, er at det inneholder såkalte protease-hemmere. En protease er et enzym som spalter proteiner, noe som er en viktig funksjon i tarmen (proteiner spaltes til aminosyrer som kan tas opp). En protease-hemmer vil stoppe denne funksjonen, og holde et protein helt (det er dette som holder lysozomet og de påbundne enzymene intakt). Det kan også påvirke spaltingen av andre proteiner, og dermed dårligere fordøyelse og næringsopptak.

Egg som metyldonor
Egg inneholder metionin, et protein som altså er en “metyldonor”. Det kan være viktig å tenke på for dem som er overmetylert.

Advertisements

One thought on “Egg

  1. Pingback: 6mnd+ med AIP kosthold | En samling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s